Mezopotamya Bereketinden...
Buğdayın Anavatanından...
Hamurun En Hünerlisi
Mutfağın En Değerlisi
Un Ufak Lezzetler

Un Üretimi


Budağın Depolanması:

Buuğdayın depolanmasında aşağıdaki işşemlere dikkat ediliyor:
-Kaba temizleme ile extra yabancı maddelerden arındırılır.
-Haşere varlığına karşı gerekirse ilaçlanır.
-Kalite kontrolü yapılır.
-Farklı özelliklerde ürünler farklı silolarda depolanır.
-Deponun yardımcı donanıma sahip olmasına dikkat edilir.
-Buğdayın temizlenmesi öğütme başlamadan önce buğday, protein durumuna ve diğer özelliklerine göre sınıflara ayrılır.
-Daha sonra taş, ot, tohum ve tozlardan temizlenir. İstenilen kalitede un imal edilmesi için, birkaç buğday çeşidi ile karıştırılarak paçal yapılır. Uygun paçal yapıldıktan sonra, temizleme sasörleri, taş ayırıcı, trioller, kuru kabuk soyucu ve tararlar yardımıyla hazırlanır.

Buğdayın Tavlanması:

Suyu buğdaya ekleme işine tavlama denir. Buğdayın nemine göre su verdikten sonra yaklaşık olarak 24 saat bekletilen yıkanmış buğday başka bir ambara aktarılır. Burada da 10-12 saat dinlendirirlen buğday daha sonra öğütmeye verilir.

Öğütme:

Unun elde edildiği endosperm maddelerin buğday kepeğinden aşamalı olarak ayrılmasıdır. Bu da oldukça kompleks bir sistem olan valsler, elekler, sasörler ve diğer makinlerle sağlanır.

Unların ambalajlanması ve depolanması:

Unun ambalajlanmasında kullanılan malzeme hava geçiren fakat unun dökülmesini engelleyici ve dayanıklı olmalıdır. Piyasaya sürülmeden önce iyi dinlendirilir.

Teknik ve Hijyenik Şartlar:

Fabrikada hububatın temizleme, öğütme, eleme ve dondurulmaları sırasında çıkacak tozun önüne geçecek tertibat yapılmalı, çöp vb. Fazlalıklkar özel kaplar içinde toplanmalı, farbrikanın her tarafı yeterli bir şekilde aydınlatılmalı ve havalandırma sistemi olmalı. İşçiler için sağlık koşulları uygun, soyunma, oturma, yatma, tuvalet, yıkanma ve yemen yeme yeri bulunmalı, çalışan personel iş kıyafeti giymelidir.

Ekmeklik Un: